top of page

At blive observatør

At være observatør uden at fornægte

Du har to store udfordringer. Den ene er at lære at observere dine reaktioner (og indre livsoplevelser) for at kunne vælge eller fravælge dem. Den anden er at stå ved det du er, at være i det, og at udleve det. Der er en hårfin balance mellem disse to ting, og det er op til dig at afgøre hvornår du observerer, og hvornår du ikke står ved dig selv. Der er nemlig mange ting i dig, som trænger til at blive stået ved og udlevet, ligesom der utvivlsomt er mange ting, som ikke skal udleves.

At blive observatør

Mit råd til dig er at lære årvågenhed med hensyn til hvad der sker i dig. Du møder verden hele tiden, og hele tiden skabes der en reaktion inden i dig. Du skal lære årvågenhed, og det betyder at du skal lære at synliggøre det jeg kalder ’Egoets skjulte verden’. Denne verden minder om det autonome nervesystem; den virker nemlig uden at du er bevidst om det – og det er jo helt som det skal være – men kun så længe Ego-livsoplevelsen er (og skal være) din dominerende indgang til verden. Du har stadig meget at lære af dit Ego, men du skal også nu forstå at der er andre måder at opleve livet på. Din udfordring er at lukke op for disse andre Livsoplevelser.

Det du skal lære, og det gælder særlig når Hjertet presser sig på, er at opdage det jeg kalder din Ego-identitet, og hvordan den bruger dette 'psykiske autonome system' til at bygge sig selv op og til at forme dine reaktioner og din indgang til livet, så de styrker dit Ego.

 

Prøv at starte med at observere dine følelser når de optræder i dig, i stedet for bare at føle dem og lade dig indhylle dem. Observer dem og forstå hvorfor de opstår i netop dig. Hvis du indhylles af dem er det helt OK. Øvelse gør nemlig mester, og meningen er ikke at du skal holde op med at føle, meningen er at du skal kunne vælge ikke at lade dig blive domineret af de lavere (og ofte smertefulde) følelser, og at du efterhånden skal lære en højere livsoplevelse at kende, en livsoplevelse blandt andet formår at tage de lavere følelser til sig, via indsigt og kærlighed. De lavere følelser skal derfor ikke fornægtes, men ses, anderkendes, og integreres - i en højere Livsoplevelse.

Det er en spændende proces, der kun vil tage til med tiden eftersom du fra din overbevidsthed konstant motiveres til at søge en større og 'højere' livsoplevelse, end den som p.t. dominerer din bevidsthed.

At udvikle dit livssyn ud over Egoet kræver at du lærer at få øje på det. 

bottom of page